ГоловнаСвіт

США готуються евакуювати 400 військових з авіабази, що зазнала обстрілу в Іраку

Коли саме почнеться евакуація, наразі невідомо.

США готуються евакуювати 400 військових з авіабази, що зазнала обстрілу в Іраку
Фото: americanspecialops.com

США планують евакуювати персонал з військової бази в Іраку. Про це повідомляє Reuters з посиланням на неназвані джерела в іракських військових колах.

Військову базу Балад, де перебувають сили США, збираються покинути близько 400 співробітників корпорації Lockheed Martin і ПВК Sallyport Global через "потенційні загрози безпеці". Ця евакуація може тривати близько 10 днів.

За інформацією видання, евакуація буде проходити в два етапи і здійснюватися військовими літаками. На території бази залишиться лише обмежена кількість персоналу, який пов'язаний з обслуговуванням іракських військових літаків F-16.

Коли саме почнеться евакуація, наразі невідомо, проте повідомляється, що це може статися будь-якої миті.

Нагадаємо, минулого тижня авіабаза Балад, яка розташована за 80 км від столиці країни Багдада, обстріляли з гранатометів. Крім того, дві інші іракські військові бази, на яких також перебувають американські військові, зазнали ракетного обстрілу.

На початку 2018 року Дональд Трамп в односторонньому режимі заявив про вихід США з договору щодо ядерної угоди з Іраном і відновлення економічних санкцій. Відтоді напруга у відносинах між Вашингтоном і Тегераном не перестає посилюватися.

Останніми днями загроза військового конфлікту в регіоні загострилася. 13 червня в Османській затоці на танкерах Front Altair, який ходить під прапором Норвегії, і Kokuka Courageous (Панама) сталися вибухи, через які судна загорілися. Вашингтон звинуватив у нападі Тегеран. Зокрема, в адміністрації США заявили, що на корпусі одного з постраждалих танкерів виявлено вибуховий пристрій, імовірно магнітну міну. Близько місяця тому аналогічний пристрій використовували під час нападу на танкери біля берегів ОАЕ.

Пізніше Іран збив у міжнародному повітряному просторі над Ормузькою протокою американський дрон типу Navy MQ-4C Triton. У Вашингтоні кажуть, що цього дня американські літаки не залітали в повітряний простір Ірану. Тегеран, навпаки, стверджує, що має "незаперечні докази" того, що безпілотник порушив повітряний кордон країни.

США були готові завдати військового удару по Ірану за збитий дрон, однак останньої миті Дональд Трамп його скасував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram