ГоловнаСвіт

Трамп повідомив про загибель одного з організаторів нападу на есмінець USS Cole 2000 року

Бойовик "Аль-Каїди" був убитий у Ємені.

Президент США Дональд Трамп повідомив про загибель бойовика "Аль-Каїди" Джамаля аль-Бадаві, який був одним з організаторів нападу на есмінець USS Cole 2000 року.

"Наша велика армія відновила справедливість щодо героїв, загиблих і постраждалих під час боягузливого нападу на есмінець USS Cole", - написав Трамп у твітері, пообіцявши й надалі боротися з "Аль-Каїдою".  

Аль-Бадави
Фото: EPA/UPG
Аль-Бадави

Інформація про те, що аль-Бадаві міг бути вбитий унаслідок точкового авіаудару в Ємені, з'явилася раніше цього тижня, але офіційно не підтверджувалася. Як зазначає BBC, бойовик під час удару був один і перебував за кермом свого автомобіля.

Напад на USS Cole стався 12 жовтня 2000 року під час дозаправлення есмінця в порту Аден в Ємені. У корабель врізалася моторний човен, начинений 225 кілограмами вибухівки. У корабель човен скерували двоє бойовиків-смертників.

Унаслідок вибуху загинули 17 військових моряків і 40 постраждали. 

Последствия атаки на USS Cole
Фото: EPA/UPG
Последствия атаки на USS Cole

Як вважає американська влада, Джамаль аль-Бадаві купив моторний човен, який використовувався для нападу на есмінець.

Офіційні звинувачення йому було висунуто 2003 року. ФБР занесло бойовика до списку найбільш розшукуваних терористів і оголосило винагороду в розмірі 5 млн доларів за інформацію, яка привела б до його затримання.

2004 року аль-Бадаві був спійманий єменською владою, але в лютому 2006 року утік з-під варти, викопавши з іншими в'язнями тунель до найближчої мечеті.   

Уродженець Саудівської Аравії Абд аль-Наширі, котрий, імовірно, розробив план нападу на USS Cole, перебуває в американській в'язниці на Гуантанамо й може бути засуджений до смертної кари.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram