ГоловнаСвіт

Парламент Венесуели оголосив другий термін Мадуро нелегітимним

Другий президентський термін Мадуро повинен початися 10 січня.

Парламент Венесуели оголосив другий термін Мадуро нелегітимним
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Національна асамблея (парламент) Венесуели вважає другий президентський термін Ніколаса Мадуро нелегітимним. Про це йдеться в заяві глави асамблеї Хуана Гуайдо, поширеній в суботу, 5 січня, пише DW. Він, зокрема, повідомляє про намір створити перехідний уряд для відновлення конституційного порядку, а також фонд для повернення корупційних активів.

Раніше учасники Групи Ліми заявили, що не визнають законним переобрання Мадуро на новий президентський термін, і закликали його не вступати на посаду глави держави. Вони хочуть, щоб Мадуро тимчасово передав виконавчу владу Національній асамблеї (парламенту), щоб потім були проведені нові вибори президента за демократичними стандартами.

Якщо Мадуро відмовиться виконувати рішення Групи Ліми, то необхідно об'єднати зусилля народу, Національної асамблеї, міжнародної спільноти та збройних сил Венесуели з тим, щоб у нього не було іншого вибору, заявляє Гуайдо.

За даними ЦВК Венесуели, Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70 відсотків голосів. Таким чином, політик забезпечив собі перебування на посаді президента Венесуели до 2025 року. Не визнавши його перемогу, низка країн Заходу і Латинської Америки відкликали своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори.

Другий президентський термін Мадуро повинен початися 10 січня. Якщо він вступить на посаду, то єдиним легітимним представництвом народу в країні буде Національна асамблея, каже Гуайдо. Саме її, а не скликану з ініціативи Мадуро Конституційну асамблею, визнає Група Ліми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram