ГоловнаСвіт

Румунія заблокувала критичну заяву ЄС щодо Молдови

Кишиніву хотіли нагадати про зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію.

Румунія заблокувала критичну заяву ЄС щодо Молдови
Арка победы в Кишиневе
Фото: gov.md

Румунія заблокувала критичну заяву Європейського Союзу щодо Молдови.

Як повідомляє NewsMaker, заяву про ситуацію в Молдові одноголосно схвалили 7 грудня на засіданні Ради глав МЗС Євросоюзу. Остаточно її повинні були затвердити 10 грудня, але Румунія і Угорщина виступили проти.

У проекті заяви йдеться, що визнання недійсними виборів мера в Кишиневі викликає серйозні побоювання в дотриманні Молдовою своїх зобов'язань щодо виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Автори документа закликають молдавську владу провести чесні і справді демократичні парламентські вибори в лютому 2019 року. Там же висловлено занепокоєння "збільшенням числа зареєстрованих випадків тиску і залякування" в Молдові.

У румунському МЗС визнали, що зараз невідповідні умови для прийняття критичних висновків.

"Вважаємо дуже важливим, щоб Європейський Союз проводив зважену, послідовну і прагматичну політику щодо країн-сусідів. Румунія виступає за підтримання постійного і предметного діалогу між ЄС і владою Республіки Молдова", - йдеться в заяві МЗС.

У МЗС Румунії відзначили, що відносини з Молдовою - постійна тема обговорення на рівні країн Євросоюзу. "В обставинах, що склалися, Румунія порахувала, що поки не виконані всі умови для прийняття рішень ради глав МЗС ЄС", - йдеться в заяві. У відомстві додали, що, крім Румунії, проти прийняття документа виступили "й інші країни ЄС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram