ГоловнаСвіт

Євросоюз скасував позачерговий саміт з питань Брекзиту

Лідери країн дійшли висновку, що потреби в додаткових перемовинах немає.

Євросоюз скасував позачерговий саміт з питань Брекзиту
Премьер-министр Британии Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Лідери країн Європейського Союзу вирішили скасувати позачерговий саміт про вихід Великої Британії з блоку, який був запланований на 17-18 листопада. Рішення було ухвалене в перший день саміту ЄС, який відкрився вчора в Брюсселі. Про це повідомляє Reuters.

Прем'єр Британії Тереза Мей увечері 17 жовтня виступила з 15-хвилинною заявою перед 27 лідерами країн Євросоюзу, після чого вони без неї обговорили підготовку до можливого сценарію Brexit без угоди.

Мей заявила в Брюсселі, що угоду про вихід можуть укласти протягом найближчих тижнів. Європейські дипломати зазначають, що заява Мей була далекою від "вирішального прогресу" і погодилися відкласти запланований саміт 17-18 листопада.

На думку лідерів ЄС, Британія має внутрішні політичні проблеми, які є реальною перешкодою для угоди. "Тон був більш розслабленим, ніж у Зальцбурзі, без сумніву. Але я не отримав нічого принципово нового з погляду змісту", - сказав президент Європейського парламенту Антоніо Таяні.

Головний парламентер від ЄС Мішель Барньє, який також поінформував лідерів про перебіг переговорів, вважає, що угоду слід укласти до грудня, щоб дати парламентам обох сторін час ратифікувати документ.

Тепер перемовини про умови Брекзиту зайшли в глухий кут. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей запропонувала ЄС власний план виходу із Союзу, проте країни Європи його не схвалили.

Протягом референдуму в червні 2016 року більшість жителів Британії (51,9%) висловилися за вихід країни зі складу ЄС. Очікується, що Велика Британія і ЄС у жовтні-листопаді 2018 завершать перемовини й узгодять домовленість про вихід Великої Британії з ЄС. Однак останнім часом політики все рідше висловлюють переконаність у тому, що цього терміну вдасться дотримати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram