ГоловнаСвіт

Ходорковський закрив видання, знімальну групу якого вбили в ЦАР

Журналісти розслідували діяльність ПВК Вагнера.

Ходорковський закрив видання, знімальну групу якого вбили в ЦАР
Фото: EPA/UPG

Російський опозиційний діяч Михайло Ходорковський оголосив про закриття видання "Центр управління розслідування", журналістів якого вбили в Центральноафриканській Республіці.

У заяві Ходорковського на сайті "МБХ Медиа" сказано, що під час підготовки відрядження журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва і Кирила Радченка були допущені помилки.

"Істотною помилкою під час підготовки поїздки став добір людини на місці (фіксери)", - підкреслив Ходорковський. Він додав, що, на його думку, відповідальність "за цю помилку і загалом за якість підготовки поїздки частково лежить на продюсерській групі ЦУР".

"Це і мій біль. Я дав кошти на проект, а отже, причетний до події", - підкреслив Ходорковський.

Наприкінці серпня видання ФАН, пов'язане з прокремлівським мільярдером Євгеном Пригожиним, опублікувало листування Джемаля, Радченка і Расторгуєва зі співробітниками видання, в тому числі з головним редактором Андрієм Коняхіним. З листування випливало, що підготовка до поїздки в ЦАР велася хаотично.

Нагадаємо, що загиблі журналісти планували розслідувати діяльність приватної військової компанії Вагнера, пов'язаної з Пригожиним.

Про смерть журналістів стало відомо 31 липня. За однією з версій, їх убили з метою пограбування: при собі вони мали велику суму в доларах і дорогу апаратуру для зйомок. Ходорковський вважає, що вбивство було сплановане.

Журналісти перебували в ЦАР за туристичними візами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram