ГоловнаСвіт

У США підготували пакет санкцій проти "Північного потоку-2", - WSJ

Вони торкнуться компаній, що беруть участь в будівництві газопроводу, або ж банків, що фінансують його.

У США підготували пакет санкцій проти "Північного потоку-2", - WSJ
Фото: EPA/UPG

Протягом декількох тижнів США можуть застосувати обмежувальні заходи стосовно компаній, що беруть участь в реалізації проекту будівництва трубопроводу «Північний потік-2». Про готовність пакету санкцій повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в Білому домі.

Відзначається, що остаточне рішення щодо зазначених обмежень Вашингтон наразі не прийняв. За словами американського чиновника, зараз вирішується питання, чи застосовувати санкції лише щодо компаній, які братимуть участь в прокладці труб в Балтійському морі, або розширити їх таким чином, щоб вони зачіпали фірми, пов'язані з фінансуванням проекту.

Співрозмовники видання повідомляють, що американська влада попередить Євросоюз перед тим, як ввести санкції.

19 липня повідомлялося, що сенатор від штату Вайомінг Джон Баррассо вніс на розгляд законопроект про введення санкцій проти проекту газопроводу «Північний потік-2». За його словами, Німеччина та інші країни повинні знижувати кількість природного газу, який вони купують у Росії, а не підвищувати його.

Президент США Дональд Трамп неодноразово висловлювався проти «Північного потоку-2». На думку американського лідера, залежність Європи від російського газу підриває міжнародну стабільність.

Північний потік-2 - проект газопроводу з РФ в ФРН в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу потужністю до 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту - € 9,5 млрд. Очікується, що газопровід запустять до кінця 2019 року.

На зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель 18 серпня Путін пообіцяв залишити "традиційний" транзит газу через Україну. У свою чергу, Меркель наполягала на "ролі України в транзиті газу в Європу".

Напередодні зустрічі стало відомо, що США готують санкції проти учасників будівництва газопроводу. Проти будівництва також різко виступають Україна, країни Балтії і Польща.

Президент Петро Порошенко заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" - це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергетичної і геополітичної безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram