ГоловнаСвіт

Понад 7 тис. дітей були вбиті або поранені за 7 років військового конфлікту в Сирії

За непідтвердженими даними число сягає 20 тисяч.

Понад 7 тис. дітей були вбиті або поранені за 7 років військового конфлікту в Сирії
Дети, пострадавшие от бомбардировок в Восточной Гуте
Фото: EPA\UPG

У результаті війни в Сирії понад сім тисяч дітей були вбиті або отримали каліцтва. Про це повідомляють "Новини ООН". 

Спеціальний представник Генсека ООН з питання про дітей і збройних конфліктах Вірджинія Гамба заявила, що з початку 2018 року було зафіксовано 1200 випадків насильства щодо дітей під час збройного конфлікту.

"Я повинна наголосити, що це (7 тисяч убитих і поранених дітей, - ред.) - тільки підтверджені дані. У непідтверджених повідомленнях йдеться про понад 20 тисячах жертв серед дітей", - сказала Вірджінія Гамба.

Вона зазначила, що близько 180 дітей були залучені до служби в збройних загонах.

"Більш ніж 60 шкіл зазнали нападів. Підтверджено відомості про сто нападів на лікарні та інші медичні установи і медичний персонал", - розповіла вона.

За її словами, більшість з цих підтверджених грубих порушень були вчинені в останні шість місяців під час наступів різних сторін в районах Афріна, Хами, Ідліба, Східної Гути.

Конфлікт в Сирії почався в 2011 як громадянська війна - незадоволені політикою Башара Асада сирійці підняли проти нього збройне повстання. Згодом до війни приєднувалися нові учасники з-за меж Сирії, які підтримували ту чи іншу сторону.

У 2014 році на території Сирії та сусіднього Іраку з'явилася потужна і жорстока сила у вигляді терористичного угруповання "ІДІЛ". Вона оголосила війну всім і захопила великі території.

Для боротьби проти радикальних ісламістів свої військові сили в Сирію направили коаліція на чолі з США і Росія, яка підтримує Асада.

До війни також долучилася Туреччина, яка ввела свої війська в район Афрін, щоб вибити звідти курдські формування. Своїх військових до Сирії направили Іран і ліванське угруповання "Хезболла" - вони підтримують Асада.

За даними правозахисних організацій, з 2011 року конфлікт забрав життя 354 тисяч людей, понад сто тисяч з них - цивільні.

Близько 13 млн людей змушені були покинути свої будинки, що викликало масштабну міграційну кризу в Європі в 2015 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram