ГоловнаСвіт

Спецпрокурор США Мюллер оприлюднив список з 35 свідків у справі Манафорта

Багато з них є керівниками в банках і фірмах фінансових послуг.

Спецпрокурор США Мюллер оприлюднив список з 35 свідків у справі Манафорта
Фото: EPA/UPG

Спеціальний прокурор Федерального бюро розслідувань США Роберт Мюллер, який веде справу екс-політтехнолога Януковича і колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, згідно з попереднім рішенням суду, оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі щодо звинувачень в банківських і податкових злочинах Манафорта для судового процесу, який почнеться у вівторок, 31 липня.

Відповідні документи Мюллер передав до суду в п'ятницю, 27 липня, повідомляє Reuters.

Серед інших, в цьому списку вказано давнього бізнес-партнера Манафорта Річард Гейтс - його звинуватили в жовтні 2017 року одночасно з Манафортом. На відміну від Манафорта, в лютому 2018 року Гейтс визнав свою провину і погодився співпрацювати зі слідством.

Також у списку є Тед Левін, консультант, який працював з Манафортом в Україні і був головним стратегом кандидата в президенти від демократів, сенатора Берні Сандерса в 2016 році. Він співпрацює з федеральними прокурорами у справі проти Манафорта.

Багато інших свідків є керівниками в банках і фірмах фінансових послуг.

Наголошується, що Мюллер планує за допомогою показань свідків підтвердити і доповнити докази в податковому шахрайстві Манафорта.

Нагадаємо, 15 червня Окружний суд Вашингтона змінив Манафорту запобіжний захід з домашнього арешту на утримання під вартою після того, як спецпрокурор Роберт Мюллер висунув йому звинувачення в незаконному тиску на свідків.

Слідство встановило, що в лютому-квітні 2018 року Манафорт і його український помічник Костянтин Килимник неодноразово зв'язувалися телефоном і в месенджерах зі свідками у цій справі.

Пол Манафорт очолював передвиборний штаб Трампа з червня по серпень 2016 року. У жовтні 2017 року проти нього було висунуто звинувачення в тому, що він упродовж декількох років лобіював інтереси президента України Віктора Януковича і Партії регіонів, але не був зареєстрований в США як "іноземний агент", а також ухилявся від сплати податків.

У лютому нинішнього року Манафорта звинуватили також у відмиванні через офшорні рахунки до 30 мільйонів доларів за допомогою його ділового партнера Ріка Гейтса. Екс-голова передвиборного штабу Трампа відмовляється визнати свою провину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram