ГоловнаСвіт

Лідери ЄС провели саміт для обговорення проблем міграції

На зустрічі були представлені 16 країн, західні сусіди України її проігнорували.

Лідери ЄС провели саміт для обговорення проблем міграції
Фото: EPA/UPG

Лідери 16 країн Євросоюзу в неділю, 24 червня, зустрілися в Брюсселі для позачергової наради з питань міграції та надання притулку.

Як повідомляє RFI, зустріч була організована з ініціативи Єврокомісії напередодні чергового саміту Євросоюзу 28-29 червня. Спочатку в неформальному саміті збиралися брати участь лише вісім країн (Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Австрія, Болгарія, Греція і Мальта), але число учасників подвоїлося. У Брюссель відмовилися приїжджати лідери країн Вишеградської групи (Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина), які вважали цей формат неприйнятним для себе.

У Парижі, Берліні та Мадриді впевнені, що розв'язання міграційної кризи має бути загальноєвропейським. Це стосується і прийому, і розгляду прохань про притулок, і видворення на батьківщину тих, кому в притулку було відмовлено. Франція, Німеччина та Іспанія також наполягають на посиленні агентства з охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу "Фронтекс".

Напередодні Еммануель Макрон виступив з пропозицією створити в прикордонних країнах Європи мережу "закритих" центрів, де мігранти могли б очікувати розгляду їхніх прохань про притулок. Французьку ініціативу підтримала Іспанія.

Украй правий глава МВС Італії Маттео Сальвіні назвав цю пропозицію зарозумілою та заявив, що не допустить перетворення Італії на "табір біженців для всієї Європи". "Німецька хвиля" повідомляє, що Італія представила на саміті розроблену нею "Європейську багаторівневу стратегію з міграції", що включає 10 пунктів, спрямованих на регулювання потоків біженців.

Так, Рим наполягає на тому, щоб для кожної з країн у складі європейської спільноти були запроваджені квоти на економічних мігрантів. Якщо держави відмовляться від їх прийому, адресне фінансування з бюджету ЄС має бути зрізане.

Крім того, Італія вважає за необхідне відійти від принципів Дублінської угоди про перерозподіл біженців. Документ вимагає, щоб заявку про надання притулку розглядала країна в'їзду здобувача. "Кожен, хто в'їжджає до Італії, опиняється в Європі", - наголошують автори стратегії, котрі наполягають також на спільній відповідальності ЄС за врятованих на морі.

Крім того, Рим вважає за доцільне, щоб спеціальні центри з прийому мігрантів розташовувалися не лише на території Італії та Іспанії, але й у інших державах європейської спільноти.

Канцлер ФРН Ангела Меркель після прибуття до Брюсселя заявила, що на рівні Європейської ради виробити консенсус навряд чи вдасться. "У зв'язку з цим у нас будуть двосторонні і тристоронні угоди, націлені на надання взаємної допомоги. Ми не завжди будемо чекати рішень 28 країн, але збираємося враховувати аспекти, які важливі для кожного окремо", - наголосила вона.

Екстрений міні-саміт був украй важливий для Меркель, оскільки міграційне питання стало причиною конфлікту з її власним главою МВС Горстом Зеєгофером. Останній має намір закрити німецькі кордони для біженців, які вже зареєстровані в інших країнах ЄС. Конфлікт поставив коаліцію влади в Німеччині  на межу розвалу.

Водночас прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель заявив, що завдання зустрічі в Брюсселі - "не порятунок канцлера" ФРН, що зазнає коаліційних складностей, а "пошук спільних рішень у рамках єдиної політики щодо міграції та надання притулку в Європі".

Нагадаємо, тема європейської міграційної політики знову вийшла на перший план завдяки епізоду з гуманітарних судном "Акваріус". Наприкінці позаминулого тижня італійська та мальтійська влада закрила свої порти для корабля, на борту якого перебували понад 600 мігрантів із Судану, Нігерії та Еритреї, зокрема 140 неповнолітніх дітей і шість вагітних жінок. Судно біля своїх берегів прийняла Іспанія.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram