ГоловнаСвіт

Макрон запропонував карати країни ЄС за відмову приймати біженців

Президент Франції виступив за створення в Європі центрів прийому мігрантів.

Макрон запропонував карати країни ЄС за відмову приймати біженців
Макрон (слева) и премьер-министр Испании Педро Санчес
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав ідею про запровадження фінансових санкцій щодо держав-членів ЄС, які відмовляться приймати біженців.

"Не може бути країн, які б користувалися підтримкою ЄС і відстоювали б при цьому свій національний егоїзм, коли мова заходить про міграційну політику", - наводить RFI слова Макрона на прес-конференції після зустрічі з іспанським прем'єр-міністром Педро Санчесом у Єлисейському палаці.

Гроші від штрафів він пропонує спрямувати на створення спеціальних центрів для прийому прибулих до Європи мігрантів. Вони опрацювуватимуть особисті справи мігрантів і розподілятимуть їх між європейськими країнами. Нині подібних організацій практично немає. Виняток становлять кілька центрів прийому Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Греції та Італії.

Крім того, президент Франції запропонував ввести особливу службу, яка займалася б відрядженням на батьківщину осіб, котрим за підсумками розгляду особової справи в праві притулку буде відмовлено. "На батьківщину, а не в іншу транзитну країну", - наголосив він.

Нагадаємо, тема європейської міграційної політики знову вийшла на перший план завдяки епізоду з гуманітарним судном "Акваріус". Наприкінці позаминулого тижня італійська та мальтійська влада закрила свої порти для корабля, на борту якого перебували понад 600 мігрантів із Судану, Нігерії та Еритреї, серед інших 140 неповнолітніх дітей і шість вагітних жінок. Судно біля своїх берегів прийняла Іспанія.

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосив про проведення 24 червня зустрічі лідерів ЄС питань міграційної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram