ГоловнаСвіт

Польща відклала будівництво стіни проти АЧС на кордоні з Україною і Білоруссю

Варшава чекає на оцінку EFSA щодо ефективності загородження.

Польща відклала будівництво стіни проти АЧС на кордоні з Україною і Білоруссю
Фото: vet.gov.ua

Новопризначений міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановський наразі не бачить сенсу в будівництві загородження на кордоні з Білоруссю і Україною з метою боротьби проти АЧС. Про це повідомляє Укрінформ.

"Рішення (щодо будівництва загородження - ред.) не ухвалено... Я зараз не бачу в цьому сенсу. Якщо нині хтось мене переконає, що в цьому є сенс, то я буду підтримувати його будівництво, але наразі не бачу в цьому великої потреби", - зазначив Ардановський.

Він повідомив, що Польща звернулася до EFSA, щоб цей європейський інститут дав свою професійну оцінку, чи буде загородження ефективною протидією для поширення АЧС. Міністр зазначив, що Варшава чекає відповіді, від якої залежатиме остаточне рішення в питанні будівництва загородження.

Наприкінці грудня минулого року президент Польщі підписав спецзакон про боротьбу з АЧС, що передбачає, зокрема, і будівництво загородження довжиною понад 1 тис. кілометрів на кордоні з Білоруссю і Україною. Вартість його будівництва протягом 2018-2021 року повинна була б становити 130 млн злотих (35 млн дол.). Водночас у перший рік функціонування вартість її утримання і обслуговування мала б досягти 190 млн злотих (понад 51 млн дол.).

Всього в Польщі з 2014 року зафіксовано 128 осередків АЧС, водночас чотири останніх - на цьому тижні. Крім того, за цей час хвороба АЧС виявлена у понад 2,2 тис. диких кабанів поблизу польсько-білоруського кордону, а також в околицях Варшави.

Ардановський був призначений міністром сільського господарства Польщі кілька днів тому. Попередній міністр Кшиштоф Юргель підтримував ідею будівництва цього загородження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram