ГоловнаСвіт

Країни ОПЕК + домовилися збільшити видобуток нафти

Нова угода набуде чинності з липня.

Країни ОПЕК + домовилися збільшити видобуток нафти
Фото: EPA/UPG

Країни, які входять у нафтовий картель ОПЕК, а також деякі інші виробники нафти, передусім Росія, домовилися збільшити виробництво на 1 мільйон барелів на добу, починаючи з липня.

Про це пише Bloomberg з посиланням на саудівського міністра Халеда аль-Фалеха.

Насправді збільшення складе близько 600 тис. барелів на добу, приблизно 0,5% світового видобутку, так як деякі учасники угоди не в змозі наростити виробництво.

Домовленість, яку ще належить ратифікувати в суботу, 23 червня, фактично означає, що виробництво повернеться на рівень, про який йшлося ще 2016 року. Тоді, однак, деякі країни скоротили видобуток дужче від передбаченої квоти.

ОПЕК і низка країн поза картелем в грудні 2016 року домовилися скоротити видобуток нафти сумарно на 1,8 мільйона барелів на добу. Операція була покликана встановити баланс глобального попиту і пропозиції для підтримки нафтових цін і діє до кінця 2018 року.

Однак у середині 2018 року загальний рівень виконання угоди перевищив цей цільовий рівень в 1,8 мільйона барелів в основному через Венесуелу, де виробництво впало на тлі економічної кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram