ГоловнаСвіт

Суд у Британії відмовив у вимозі ввести "безстатеві" паспорти

Паспорт "Х" могли б вибирати ті, хто не вважає себе ні чоловіками, ні жінками.

Суд у Британії відмовив у вимозі ввести "безстатеві" паспорти
Фото: ВВС

Високий суд Великобританії відхилив позов місцевої жительки, яка вимагала прийняти новий тип гендерно нейтральних паспортів, повідомляє ВВС.

Крісті Елан-Кейн, яка народилася жінкою, але характеризує себе як безстатева, вимагала, щоб в категорії "стать" в паспорті з'явився окремий пункт X, який могли б вибирати ті, хто не вважає себе ні чоловіками, ні жінками.

У своїй позовній заяві активістка стверджувала, що процес видачі британських паспортів в його нинішньому вигляді служить проявом гендерної дискримінації. Однак голова Високого суду Джеремі Бейкер відмовився задовольнити позов і визнати офіційну політику протиправною.

Зараз власники британських паспортів повинні при реєстрації вказувати свою гендерну приналежність. У минулому році Канада приєдналася до списку держав, які за бажанням громадян видають документи без зазначення їх гендерної приналежності.

Зараз Австралія, Данія, Індія, Непал, Нова Зеландія і Мальта ввели в паспорти третю категорію "Х".

Міжнародна організація цивільної авіації ІКАО також визнає цю категорію.

Люди, які зараховують себе до категорії "безстатеві", або "нонгендер", не проходять жодних операцій зі зміни статі, що відрізняє їх від трансгендерів. Вони або відмовляються визнавати бінарні категорії статі як такі, або зараховують себе відразу до обох.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram