ГоловнаСвіт

Вірменія анулювала протоколи про відносини з Туреччиною

Туреччина досі відмовляється визнавати масові вбивства 1,5 млн вірмен 1915 року геноцидом.

Вірменія анулювала протоколи про відносини з Туреччиною
Фото: haycafe.ru

Вірменія офіційно оголосила недійсними вірмено-турецькі протоколи "Про встановлення дипломатичних відносин" і "Про розвиток відносин". Таке рішення було ухвалено в четвер, 1 березня, на засіданні Ради національної безпеки Вірменії, передає DW.

"Після підписання протоколів протягом дев'яти років Анкара, повертаючись до своїх безпідставних передумов, не тільки не зробила якогось кроку для ратифікації протоколів, але і не залишила сумнівів, що не збирається здійснювати цей процес", - заявив президент Вірменії Серж Саргсян.

Крім того, члени ради безпеки зазначили, що Туреччина створила труднощі в переговорному процесі з карабахського врегулювання, що сприяло жорсткішій позиції Азербайджану.

Обидві країни підписали протокол про нормалізацію відносин в 2009 році. Серед іншого, було погоджено проведення незалежного наукового дослідження вбивств сотень тисяч вірмен в тогочасній Османській імперії у 1915 році. Але його так і не було зроблено.

Відносини між Вірменією і Туреччиною є напруженими через те, що Туреччина досі відмовляється визнавати масові вбивства близько 1,5 мільйона етнічних вірмен 1915 року геноцидом. На думку Анкари, мова йшла про громадянську війну між вірменами і турками, в якій були численні жертви з обох сторін.

22 лютого цього року парламент Нідерландів визнав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії. У червні 2016 року таке ж рішення німецького Бундестагу спричинило урядову кризу між Берліном і Анкарою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram