ГоловнаСвіт

Чеський суд вирішив звільнити лідера сирійських курдів, незважаючи на заклик Туреччини про його екстрадицію

Курдський лідер пообіцяв суду залишатися на території ЄС і не перешкоджати подальшим розглядам.

Чеський суд вирішив звільнити лідера сирійських курдів, незважаючи на заклик Туреччини про його екстрадицію
Салих Муслим
Фото: EPA/UPG

У Чехії суд ухвалив звільнити колишнього лідера курдської партії "Демократичний союз" (PYD) Саліха Мусліма, незважаючи на заклик Анкари про його екстрадицію до Туреччини.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Суд постановив, що Мусліма буде звільнено", - заявила представник празького муніципального суду Маркета Пучі, додавши, що це рішення набуло чинності, оскільки державний адвокат і захист відмовилися від своїх прав на апеляцію.

"Суд прийняв обіцянку Мусліма, що він залишиться на території ЄС і буде присутній на судових слуханнях", - додала вона.

Адвокат Мусліма Мирослав Крутина сказав журналістам, що його підзахисний пообіцяв суду не перешкоджати подальшим розглядам.

Як зазначає Рейтер, висновок суду означає, що рішення про екстрадицію лідера сирійських курдів можуть розглянути чеські прокурори і суд, якщо прокурори вважатимуть це необхідним.

Посол Туреччини в Празі Ахмет Некаті Біга сказав, що "засмучений" цим рішенням. "Це [рішення суду] не відповідає дружнім відносинам між Чехією і Туреччиною. Ми передамо нашим колегам, що це рішення не підходить нашому альянсу з НАТО, і що це рішення може означати підтримку терору", - сказав він у коментарі турецькій телекомпанії Haberturk.

Влада Туреччини вважає партію "Демократичний союз" (PYD) сирійської гілкою "Робітничої партії Курдистану" (РПK).

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Перемир'я між турецькою владою і РПК було припинено в липні 2015 року. Приводом для відновлення активної фази протистояння став теракт у місті Суруч, коли загинули 32 людини, переважно курди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram