ГоловнаСвіт

Палата представників Австралії схвалила заяву до 85-х роковин Голодомору в Україні

Посольство України в Австралії і Спілка українських організацій Австралії подякували австралійським парламентаріям за ініціювання заяви.

Палата представників Австралії схвалила заяву до 85-х роковин Голодомору в Україні
Фото: AliExpress

Палата представників федерального парламенту Австралії прийняла заяву з нагоди 85-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні.

Заяву ініціювали голова парламентської групи дружби Україна-Австралія, представник владної Ліберальної партії Австралії Кріс Крюзер і член парламенту Стів Айрон.

"У результаті цих дій (Голодомор 1932-33 років в Україні - ред.) надзвичайно постраждав український народ. Кількість жертв була катастрофічною. За останніми оцінками, через політику радянського уряду загинули 7,4 мільйона людей. Очевидці цього голоду намагалися розповісти свої історії світу. На жаль, це звірство ще більше ускладнилося систематичним приховуванням голоду Радянським Союзом", - зазначив у своєму виступі Кріс Крюзер.

У заяві, зокрема, зазначають, що австралійський парламент засуджує дії, спрямовані на руйнування національних, культурних, релігійних і демократичних устремлінь українського народу, які були одним з найстрашніших актів геноциду в історії; засуджує подібні акти проявів расової, етнічної та релігійної ненависті протягом ХХ століття; вшановує пам'ять тих, хто загинув під час Голодомору, і приєднується до австралійської української громади і міжнародної спільноти в пам'ять про цю трагічну подію під гаслом "Україна пам'ятає - світ визнає".

Депутати австралійського парламенту закликають пам'ятати і продовжувати вивчення цих трагічних сторінок в історії людства, щоб такі трагедії не повторилися в майбутньому.

Посольство України в Австралії і Спілка українських організацій Австралії висловили подяку Крісу Крюзеру і Стіву Айрону за ініціювання заяви.

"У ці дні минає четверта річниця окупації Криму і новітнього злочину проти українського народу. І нинішні дії російського режиму, і дії сталінського режиму в роки Голодомору - це свідоме знищення українського народу за його прагнення самостійно визначати свою долю. Спілка українських організацій Австралії і Всесвітній конгрес українців вітають заяву Кріса Крюзера і Стіва Айрон і дякують за підтримку", - заявив голова СУОА Стефан Романів.

Нагадаємо, раніше в лютому Президент Петро Порошенко закликав Австрію визнати Голодомор геноцидом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram