ГоловнаСвіт

Данія має намір збільшити витрати на оборону через загрозу з боку РФ

"Поведінка Росії створила непередбачувану і нестабільну ситуацію в сфері безпеки в регіоні Балтійського моря", - заявив данський прем'єр.

Данія має намір збільшити витрати на оборону через загрозу з боку РФ
Ларс Лекке Расмуссен
Фото: politiken.dk

Уряд Данії сподівається в лютому отримати підтримку парламенту в суттєвому збільшенні витрат на оборону для протистояння посиленню військової діяльності Росії в Східній і Північній Європі.

Про це заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен, передає агентство Рейтер

"Поведінка Росії створила непередбачувану і нестабільну ситуацію в сфері безпеки в регіоні Балтійського моря", - зазначив Расмуссен на спільній з прем'єр-міністром Латвії Марісом Кучінскісом прес-конференції в Ризі.

Данський прем'єр також додав, що коли він приймав президента РФ Володимира Путіна в Копенгагені під час свого першого терміну на посаді прем'єр-міністра ще в 2010 році, всі думали, що це буде початком нової, набагато кращої і більш дружньої співпраці між Європою і Росією, і що це може зменшити військові витрати". "Але, беручи до уваги російську агресію і те, що відбулося в Криму, я думаю, що ми просто повинні бути багато в чому реалістичними і більше інвестувати в нашу безпеку", - зауважив Расмуссен.

Нагадаємо, в 2016 році Росія перенесла ядерні ракети "Іскандер-М" у Калінінградську область і розгорнула там систему протиповітряної оборони С-400.

У квітні 2017 року Данія звинуватила Росію в хакерських атаках і у зломі її оборонної комп'ютерної системи.

Так, правоцентристському уряду меншості Данії потрібно переконати парламент підтримати запропоноване 20-відсоткове збільшення оборонного бюджету протягом п'ятирічного періоду. За словами Расмуссена, він розраховує на підтримку більшості.

"Ми хочемо розглядати себе як основного члена НАТО. І для того, щоб поводитися як такий член, ми повинні збільшити наші витрати", - заявив прем'єр.

Він також додав, що п'ять років тому вважалося, що лінія оборони буде проходити не в Європі, а в міжнародних операціях, "однак тепер ми усвідомлюємо необхідність бути готовими до оборони в обох місцях".

Як повідомляли напередодні, в Швеції планують створити держорган для захисту від втручання Росії у вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram