ГоловнаСвіт

Макрон запропонував Ердогану альтернативу членству в ЄС

Президент Франції закликав турецького колегу дотримуватися основних прав і свободи громадян.

Макрон запропонував Ердогану альтернативу членству в ЄС
Фото: пресс-служба президента

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном в п'ятницю, 5 січня, в Парижі, поскаржився на те, що турки "втомилися" чекати членства в Євросоюзі, і це може підштовхнути їх до "іншого рішення".

У свою чергу французький лідер заявив, що ЄС готовий запропонувати Анкарі співпрацю і "партнерство", оскільки дії турецької влади не дозволяють говорити про прогрес щодо вступу країни в ЄС, повідомляє Немецкая волна.

Господар Єлисейського палацу нагадав турецькому колезі про принцип правової держави. Макрон висловив стурбованість долею заарештованих в Туреччині журналістів, а також професорів і студентів Галатасарайського університету, які раніше підписалися під відкритим листом з критикою політики Анкари щодо курдів. Голова Єлисейського палацу закликав Ердогана дотримуватися основних прав і свободи громадян.

Демократичні країни повинні не тільки боротися з тероризмом, але також "стояти на захисті принципів правової держави", - зазначив Макрон. Ердоган на це відповів, що "у терору і тероризму є садівники", тобто "люди, які вважаються ідеологами" і "зрошують посіви своїми колонками в газетах".

Нагадаємо, що в 2016 році Європарламент прийняв резолюцію про призупинення переговорів про членство Анкари через жорсткі дії турецької влади щодо опозиції після спроби держперевороту. Під час дії режиму надзвичайного стану було заарештовано близько 50 тис. осіб, а понад 140 тис. - звільнені з державної служби або позбавлені військових звань. У відповідь на дії турецької влади Європарламент у липні минулого року рекомендував Єврокомісії призупинити переговори про вступ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram