ГоловнаСвіт

Криза в Каталонії обійшлася Іспанії в мільярд євро

"Вона була локомотивом іспанської економіки, однак перетворилася на тягар".

Криза в Каталонії обійшлася Іспанії в мільярд євро
Фото: EPA/UPG

Політична криза, що виникла у зв'язку з проведенням референдуму про незалежність Каталонії, обійшлася іспанській скарбниці в 1 млрд євро, повідомив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос в інтерв'ю іспанському радіо.

Як повідомляє Бі-бі-сі, збитки обумовлені уповільненням економіки регіону після проведення несанкціонованого центральною владою референдуму 1 жовтня 2017 року.

За словами Луїса де Гіндоса, в четвертому кварталі зростання економіки Каталонії сповільнилося з 0,9% до 0,4%. "Раніше економічне зростання в Каталонії було вищим, ніж в Іспанії загалом; вона була одним з локомотивів іспанської економіки. Однак у четвертому кварталі вона перетворилася на тягар", - заявив міністр. У результаті політичної невизначеності більш ніж 3000 компаній уже вивели свої представництва за межі Каталонії.

Замість того, щоб вирішити кризу, грудневі вибори в каталонський парламент, навпаки, продемонстрували зразкову рівність сил прихильників і противників незалежності регіону, що лише дає ґрунт для подальшої конфронтації.

В інтерв'ю в понеділок міністр економіки Іспанії закликав каталонських сепаратистів покінчити з "односторонніми заходами" і сконцентруватися на основних потребах жителів регіону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram