ГоловнаСвіт

Росія вичерпала Резервний фонд

Було ухвалено рішення об'єднати його з Фондом національного добробуту.

Росія вичерпала Резервний фонд
Фото: EPA/UPG

З 1 січня 2018 року Резервний фонд Росії припинив існування. До початку грудня в ньому залишалося близько 17 млрд доларів, але було ухвалено рішення об'єднати його з Фондом національного добробуту і всі додаткові доходи від нафтогазової галузі спрямовувати туди, пише "Росбалт".

Резервний фонд був створений в 2008 році, він мав стати джерелом фінансування дефіциту бюджету на випадок різкого падіння доходів казни. На піку - в середині 2008 року - обсяг фонду перевищував 140 млрд доларів. До початку агресії проти України у фонді було до 90 млрд доларів, після чого резерви почали стрімко скорочуватися.

Фонд національного добробуту створювався як частина механізму пенсійного забезпечення на тривалу перспективу і фінансування довгострокових самоокупних інфраструктурних проектів. Він тривалий час становив 80-90 млрд доларів, але до грудня 2017 року скоротився до 67 млрд доларів.

Наприкінці 2016 року голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова повідомила, що в 2017 році Резервний фонд буде повністю вичерпано, і уряд країни перейде до використання коштів ФНД. Міністр фінансів Антон Сілуанов також говорив, що Резервний фонд буде вичерпано у 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram