ГоловнаСвіт

Європейський суд заборонив визнавати неофіційні розлучення за законами шаріату

Тепер німецький суд повинен вирішити, чи визнавати "приватні" розлучення за законами шаріату.

Європейський суд заборонив визнавати неофіційні розлучення за законами шаріату
Фото: goodvin.info

Європейський суд у Люксембурзі постановив, що законодавство Євросоюзу не визнає "приватних" розлучень релігійними мусульманськими судами, які працюють за правилами шаріату.

Про це повідомляє DW.

"Такі розлучення не відповідають європейським нормам про розлучення, оскільки вони не завірені державним органом або уповноваженою державою особою", - йдеться в повідомленні.

Підставою для розгляду цього питання стала справа сирійської подружньої пари, яка переїхала до Німеччини. Шлюб вони зареєстрували в Сирії, а 2013 року провели там процедуру розлучення за законами шаріату.

Потім чоловік звернувся до Верховного земельного суду в Мюнхені, щоб той офіційно визнав розлучення, і Мюнхенський суд дав висновок, що розлучення за законами шаріату відповідає європейським нормам. Однак дружина сирійця подала апеляцію до Європейського суду справедливості.

Тож Європейський суд повертає справу до Мюнхена, де верховний земельний суд повинен вирішити, чи визнавати "приватні" розлучення за законами шаріату.

Як відомо, приватні розлучення мусульманськими релігійними судами можуть дискримінувати жінку в питаннях поділу майна, адже "формулу розлучення" в них фактично прописує чоловік.

Нагадаємо, у вересні в Тунісі жінкам дозволили виходити заміж за немусульман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram