ГоловнаСуспільствоВійна

ЄС занепокоєний ескалацією на Донбасі

Євросоюз закликав відновити діяльність СЦКК.

ЄС занепокоєний ескалацією на Донбасі

Європейський Союз занепокоєний різким погіршенням ситуації в зоні бойових дій на Донбасі.

Про це повідомляють на сайті ЄС.

"Гуманітарна ситуація і ситуація у сфері безпеки різко погіршилися на сході України, де спостерігається найбільше число порушень припинення вогню з лютого 2017 року, що обертаються загибеллю людей і нищенням майна. Розміщення збройних сил безпосередньо біля житлових районів і обстріли критичної інфраструктури показують повну неповагу до життя людей", - йдеться в заяві.

ЄС закликає дотримуватися режиму припинення вогню, відвести важке озброєння від лінії фронту, забезпечити повний доступ місії ОБСЄ і виконувати Мінські угоди. Також заява містить заклик до Росії використовувати вплив на сепаратистів.

ЄС вважає, що відкликання Росією своїх військових зі Спільного центру контролю і координації (СЦКК) матиме серйозні негативні наслідки для забезпечення припинення вогню і стабілізації на лінії зіткнення.

"Ми очікуємо, що обидві сторони вживатимуть усіх необхідних заходів для того, щоб СЦКК міг відновити свою критичну роль у вирішенні серйозних проблем безпеки на місцях", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило про відкликання представників Росії із СЦЦК. У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що виводить представників України в центрі на підконтрольну територію. При цьому там заявили, що українська сторона в СЦЦК продовжить працювати.

Рішення про створення СЦКК було прийнято на зустрічі учасників контактної групи в Мінську 2 жовтня 2014 року. У центр входять представники України, Росії та ОБСЄ, завданням яких є координація процесів перемир'я на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram