ГоловнаСвіт

Чверть німців підтримують ідею проведення нових виборів до Бундестагу, - опитування

Частка німців, які не голосували б узагалі, зросла з 21 до 24%.

Чверть німців підтримують ідею проведення нових виборів до Бундестагу, - опитування
Фото: EPA/UPG

Якби повторні вибори в Бундестаг відбулися найближчими днями, то Християнсько-демократичний і Християнсько-соціальний союзи дещо зміцнили б свої позиції, соціал-демократи ще більше втратили б, а популісти не втримали б третьої позиції.

Про це свідчать дані нового соцопитування, проведеного соціологічним інститутом Forsa на замовлення телеканалів RTL і n-tv, передає "Укрінформ"

"Ідею проведення нових виборів підтримують 26% респондентів", - зазначили в інституті.

Блок ХДС/ХСС (Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз) отримав би 33%, що на 2% більше, ніж під час попереднього дослідження тиждень тому; Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) втратила б 1%, за неї готові проголосувати 19% електорату.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" втратила б свою нині третю позицію на парламентській мапі, поступившись місцем "Зеленим"/Союзу 90. Вільна демократична партія опинилася б на п'ятому місці, на шостому - Ліві.

Частка тих, хто не голосував би ні за кого, зросла з 21 до 24%.

Ідею Великої коаліції (ХДС/ХСС/СДПН) підтримують 40% опитаних; 27% виступають за уряд меншості в складі християнського блоку і "Зелених".

Тим часом у Берліні цього тижня продовжаться зустрічі федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра з керівниками партій з приводу виходу з політичної кризи і створення уряду, а також засідання президій самих партій.

Самі політики не передбачають новин про створення нового кабінету до кінця року. ХДС/ХСС, як і раніше, відкриті для переговорів з партнерами по минулому уряду, СДПН. Соціал-демократи, зі свого боку, вже не такі категоричні у своїх намірах піти в опозицію.

Нагадаємо, парламентські вибори в Німеччині пройшли 24 вересня 2017 року. Згодом переговори про створення так званої коаліції "Ямайка", які тривали понад місяць, провалилися. Вільна демократична партія 20 листопада в односторонньому порядку заявила про вихід з переговорів. Її позицію жорстко розкритикували потенційні партнери по коаліції ХДС/ХСС і "Союз-90/Зелені". При цьому раніше учасники переговорів по коаліції розробили спільний документ, в якому звірили позиції з проблем зовнішньої політики і безпеки ФРН. Раніше сьогодні повідомляли, що партії намагаються відновити "велику" урядову коаліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram