ГоловнаСвіт

Пучдемон хоче зустрітися з іспанським прем'єром у Брюсселі

Каталонський політик стверджує, що не намагається уникнути правосуддя.

Пучдемон хоче зустрітися з іспанським прем'єром у Брюсселі
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон готовий зустрітися з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм, але переговори повинні проходити в Брюсселі.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk, передає DW

На думку Пучдемона, в Каталонії існує політична проблема, вирішувати яку слід шляхом переговорів. "Що заважає іспанському уряду визнати, що тут мова про політичну проблему, і тому нам необхідне політичне рішення?" - запитує він.

У цьому контексті відсторонений лідер Каталонії закликав припинити "поліцейські заходи" в регіоні. Йдеться про затримання екс-чиновників Каталонії, яких іспанська прокуратура звинувачує в змові, непокору владі та розтраті державних коштів.

Пучдемон зазначив, що в центрального уряду в Мадриді немає пропозицій з урегулювання кризи в Каталонії, але допустив можливість налагодити взаєморозуміння з Мадридом: "Ми сказали: ми почуємо вашу пропозицію, якщо ви почуєте нашу! І, можливо, на основі взаємного визнання ми досягнемо прогресу і знайдемо компроміс, який нас влаштує".

Каталонський політик знову заявив, що не має наміру просити політичного притулку в Бельгії. Він нагадав, що добровільно здався бельгійській поліції після того, як Мадрид видав європейські ордери на арешт членів каталонського уряду з ним на чолі.

Політик стверджує, що не намагається уникнути правосуддя. Водночас на запитання, чи готовий він опинитися у в'язниці, якщо суд у Бельгії схвалить його екстрадицію до Іспанії, Пучдемон відповів, що "немає альтернативи" і "не хотів би бути біженцем", але прагне захистити свої права.

Нагадаємо, бельгійська прокуратура вимагає екстрадиції до Іспанії Пучдемона і ще чотирьох екс-міністрів його уряду. Суд першої інстанції в Брюсселі впродовж 90 днів повинен прийняти рішення про те, чи слід виконувати європейські ордери на арешт стосовно цих політиків.

Наприкінці жовтня Іспанія розпустила парламент і уряд Каталонії після того, як регіональні законодавці прийняли декларацію про незалежність. Нові вибори в каталонський парламент заплановані на 21 грудня.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум, який уряд Іспанії вважає незаконним. Більш ніж 90% учасників голосування підтримали незалежність регіону від Іспанії. Явка виборців становила близько 43%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram