ГоловнаСвіт

Сербія відкрила 45 кримінальних проваджень проти найманців, що воювали на Донбасі і в Сирії

Розслідування веде прокуратура Сербії.

Сербія відкрила 45 кримінальних проваджень проти найманців, що воювали на Донбасі і в Сирії

45 кримінальних проваджень розпочала прокуратура Сербії з кінця 2014 року стосовно найманців, що беруть участь у військових конфліктах, в тому числі на Донбасі. Про це повідомила представник прокуратури Белграда Тетяна Секуліч, повідомляє сербське видання Politika.

Справи порушені за статтею 386а Кримінального кодексу Сербії - найманство. Згідно зі змінами, які в жовтні 2014 року Сербія внесла до Кримінального кодексу, особам, які беруть участь у військових конфліктах за кордоном або вербують для них людей, загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Таким чином Сербія бореться з тими, хто їздив воювати на стороні проросійських сепаратистів на Донбасі, а також на стороні «Ісламської держави» в Сирії.

Секулич зазначила, що в минулому році прокуратура висунула звинувачення в скоєнні такого злочину 24 особам. А Вищий суд Белграда раніше повідомив, що в минулому році виніс рішення щодо 28 осіб, які брали участь у військових конфліктах за кордоном.

Видання відзначає, що зараз в Україні і Сирії залишаються лише кілька десятків сербів.

У той же час Служба безпеки України 11 жовтня заявила, що тільки на території, підконтрольній угрупованню "ЛНР", з початку конфлікту на Донбасі воювали понад 300 громадян Сербії.

Посол України в Сербії на початку листопада сказав, що Сербія покриває найманців на Донбасі і це викликало скандал.

Проте, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що проблем у відносинах із Сербією в Україні немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram