ГоловнаСвіт

З будинку Нємцова в Москві зняли меморіальну табличку

Ініціатор встановлення меморіальної дошки назвав подію крадіжкою.

З будинку Нємцова в Москві зняли меморіальну табличку
Борис Немцов
Фото: Сергей Нужненко

З будинку на Малій Ординці в Москві, де жив російський опозиціонер Борис Нємцов, зняли меморіальну табличку його пам'яті.

Про це повідомила в Facebook Тетяна Тихонович, яка прийшла до меморіалу, щоб покласти квіти.

Активіст руху SERB Гоша Тарасевич написав "ВКонтакте", що рух демонтував табличку пам'яті Нємцова. "Табличку демонтовано!! Це йдеться про незаконно встановлену в громадському місці на фасаді будинку 9 у Климентівському провулку самопальну табличку з написом про те, що нібито тут жив політик Б. Нємцов", - написав він. За словами Тарасевича, SERB доставив табличку в ОВС по ЦАО Москви. Відзначено, що активісти написали заяву в поліцію "з вимогою притягнути до відповідальності осіб, які самовільно встановили цей знак, до ступеня злиття схожий на меморіальну дошку".

Ініціатор встановлення меморіальної дошки і муніципальний депутат Замоскворіччя Сергій Марков у розмові з радіостанцією "Эхо Москвы" назвав подію крадіжкою. 

Меморіальну табличку з написом "Тут жив політик Борис Нємцов, загиблий від руки найманого вбивці 27 лютого 2015 року" встановили на будинку політика 7 вересня. Рішення про її встановлення на фасаді будинку прийняли власники квартир будинку. Голосування за встановлення меморіальної дошки організував муніципальний депутат Сергій Марков, який живе в цьому будинку.

Того ж дня влада Москви заявила, що може демонтувати меморіальну дошку. У департаменті культурної спадщини Москви пояснили це тим, що встановлення таблички не було узгоджене з міською владою. Представник відомства говорив, що меморіали встановлюються тільки через 10 років після смерті людини. Термін можуть скоротити до двох років тільки за рішенням комісії з увічнення пам'яті видатних подій і діячів. Він відзначав, що в комісію не надходили документи про встановлення пам'ятної дошки Нємцову.

Бориса Нємцова вбили в ніч на 28 лютого 2015 року в центрі Москви, на Великому Москворецькому мосту. Вирок обвинуваченим у вбивстві політика винесли в липні цього року. Фігуранти справи отримали від 11 до 20 років колонії. Донька вбитого Жанна Нємцова назвала злочин нерозкритим. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram