ГоловнаСвіт

В Азербайджані звільнили голову останнього незалежного інформагентства

З Мехмана Алієва взяли підписку про невиїзд.

В Азербайджані звільнили голову останнього незалежного інформагентства
Фото: turan.az

Директора азербайджанського інформаційного агентства Turan Мехмана Алієва звільнено з-під варти і він буде перебувати під наглядом поліції.

З Мехмана Алієва взяли підписку про невиїзд, повідомив його адвокат Фуад Агаєв. Рішення звільнити Алієва прийняв Ясамальський районний суд, пише Би-би-си.

Минулого тижня інформагентство Turan опублікувало звернення до президента країни Ільхама Алієва з проханням звільнити журналіста, яке підписали члени Спілки письменників і кілька депутатів.

"Утримання під арештом Мехмана Алієва, щоб він не ухилився від слідства, не переконливе, бо він з першого дня не ховався, а навпаки, співпрацював зі слідством", - йшлося в ньому.

Про те, що Алієва може бути звільнено, раніше в понеділок повідомило видання haqqin.az з посиланням на анонімні джерела, близькі до президента Азербайджану, які стверджували, що президент Алієв відреагував на звернення.

Мехмана Алієва затримано в кінці серпня та звинувачено в ухилянні від сплати податків, а також в зловживанні посадовими повноваженнями і незаконному підприємництві.

Незадовго до затримання Алієв повідомив, що влада країни заморозила рахунки агентства, і йому загрожує закриття. Раніше представники міністерства податків Азербайджану провели обшук в агентстві і вилучили фінансові документи за період з 2014 року.

За словами Алієва, цей крок пов'язаний з кримінальним розслідуванням у зв'язку з підозрою в несплаті агентством податків на загальну суму в 37 тисяч манатів (близько $22 тис.). Алієв заперечує всі звинувачення.

В індексі свободи преси 2017 року "Репортерів без кордонів" Азербайджан зайняв 162-ге місце з 180 країн, в індексі Freedom House з 199 країн - Азербайджан поділив 190-те місце з Іраном.

Інформагентство Turan називають останнім великим незалежним ЗМІ в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram