ГоловнаСвіт

Британський парламент зробив перший крок до скасування законів ЄС

Палата громад схвалила Закон про вихід з Європейського Союзу.

Британський парламент зробив перший крок до скасування законів ЄС
Фото: http://www.independentaustralia.net

Депутати британського парламенту в рамках Брекзиту прийняли в другому читанні закон про скасування загальноєвропейського законодавства на території Великобританії.

Як повідомляє Бі-бі-сі, у ніч на вівторок після понад 13 годин переговорів за законопроект проголосували 326 депутатів Палати громад, проти висловилися 290 парламентаріїв. Тепер законопроект обговорюватимуть більш предметно комітети Палати громад - на це їм відводять вісім днів.

Після обговорення в Палаті громад документ відправлять у Палату лордів.

Один з головних пунктів законопроекту - скасування на території Британії чинності закону про Європейські співтовариства від 1972 року, який є юридичною основою верховенства загальноєвропейських законів над національними (точніше зобов'язанням країн-членів ЄС забезпечувати відповідність своїх законів загальноєвропейським).

Закон про скасування європейського законодавства дозволить парламенту, а також урядам Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії анульовувати, змінювати і вдосконалювати європейські закони на свій розсуд.

Закон також покладе край юрисдикції Європейського суду на британській території.

Британія в рамках виходу з Європейського Союзу повинна буде змінити тисячі європейських законів - від прав робітників до захисту навколишнього середовища.

У минулі вихідні напередодні голосування в британському парламенті кілька тисяч людей вийшли на вулиці Лондона, протестуючи проти виходу Великобританії зі складу Євросоюзу.

Законопроект спочатку називався "Великий закон про скасування", але пізніше цю драматичну назву замінили на спокійнішу - "Закон про вихід з Європейського Союзу".

Критики побоюються, що положення закону дають уряду право вносити зміни в закони, не проконсультувавшись попередньо з парламентом. Опозиційна Лейбористська партія взагалі назвала деякі положення законопроекту "захопленням влади".

У нинішній документ, як очікують, під час подальшого обговорення будуть внесені поправки.

Прем'єр Британії Тереза Мей назвала рішення депутатів історичним, а закон про скасування, на її думку, додає впевненості і ясності напередодні виходу з ЄС.

Британська влада до голосування попереджала парламентаріїв, що якщо не буде прийнято закон про скасування європейського законодавства на момент виходу Британії з ЄС у 2019 році, у країні може статися юридичний хаос.

Мей, чиї позиції ослабли після втрати консерваторами парламентської більшості в червні, тепер очікує нелегка битва з тими, хто домагається внесення поправок в законодавство про вихід із ЄС, і в Палаті громад, і в Палаті лордів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram