ГоловнаСвіт

Навальний переніс акцію протесту ближче до Кремля, прокуратура і ФСБ називають її незаконною

Мерія Москви стверджує, що прихильники Навального не зверталися до них по допомогу.

Навальний переніс акцію протесту ближче до Кремля, прокуратура і ФСБ називають її незаконною
Архив
Фото: topdialog.ru

Російський опозиційний лідер Олексій Навальний закликав протестувальників перенести запланований на 12 червня антикорупційний мітинг у центр Москви.

Про це він оголосив пізно ввечері 11 червня, менш ніж за добу до акцій протесту в російській столиці і по всій країні на своєму каналі в YouTube.

Навальний пояснив, що узгоджений з владою мітинг на проспекті Сахарова в Москві не відбудеться, тому що московські підрядники, які могли б надати звукову апаратуру і встановити сцену для мітингу, відмовилися укладати договори з очолюваним Навальним Фондом боротьби з корупцією. Тому було вирішено перенести протест на центральну Тверську вулицю, яка веде до Кремля.

Раніше російська влада відмовила Навальному в праві використовувати звукопідсилювальну апаратуру і відеоекрани на мітингу.

У московській мерії перенесення акції назвали "провокацією". Про це заявив у коментарі "Дождю" керівник департаменту регіональної безпеки Москви Володимир Черніков. За його словами, організатори не зверталися до них з питаннями про сцену.

"До нас ніхто з організаторів не звертався з проханням допомогти зі сценою. Ми не розуміємо, з ким вони вели переговори з цього питання. Ми все для них забезпечили, я не знаю, як ми могли перешкодити їм зі встановленням сцени. Чому вони не захотіли її встановлювати - не розумію", - сказав Черніков.

Організатори нового мітингу проти реновації, які збиралися вийти разом з прихильниками Навального на проспект Сахарова, як і раніше, мають намір провести свою акцію там. Рух "Відкрита Росія", який підтримав заплановану на 12 червня акцію, слідом за Навальним закликав своїх прихильників вийти сьогодні на Тверську вулицю.

Прокуратура Москви в ніч на понеділок попередила організаторів і учасників антикорупційної акції на Тверській вулиці в Москві про неприпустимість порушень закону. Відповідне попередження опубліковано на сайті прокуратури. "Попереджаємо, що будь-які спроби провести неузгоджений захід на вул. Тверській м. Москви - пряме порушення закону. Правоохоронні органи будуть змушені вживати всіх необхідних заходів для припинення провокацій, масових заворушень, будь-яких дій ведуть до порушення громадської безпеки, що створюють умови для загрози життю і здоров'я громадян", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі також зазначили, що "з метою недопущення можливих порушень закону при проведенні публічних заходів прокуратурою м Москви Олексію Навальному підготовлено застереження".

Тим часом голова ФСБ Олександр Бортніков назвав провокацією рішення Навального перенести акцію проти корупції з проспекту Академіка Сахарова на Тверську вулицю. Про це він повідомив "Дождю".

За словами Бортнікова, правоохоронці реагуватимуть "відповідно до закону". Голова МВС РФ Володимир Колокольцев додав, що співробітники відомства будуть діяти в рамках чинного законодавства. У Кремлі ситуацію з перенесенням акції на Тверську назвали "питанням мерії". "Важливо уникати будь-яких провокацій та незаконних дій", - підкреслив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

У понеділок, 12 червня, акції проти корупції заплановано більш ніж у 210 містах Росії.

Раніше сьогодні повідомляли, що почалися затримання на мітингах Навального.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram