ГоловнаСвіт

У Молдові проходять багатотисячні демонстрації через зміну виборчої системи

Нині законопроект про перехід до мажоритарної системи парламентських виборів вивчають експерти Венеціанської комісії.

У Молдові проходять багатотисячні демонстрації через зміну виборчої системи
Фото: Publika.md

По всій Молдові проходять багатотисячні акції протесту, пов'язані з питанням зміни виборчої системи.

Як повідомляє "Укрінформ", у центрі Кишинева перед будівлею парламенту мітингувальники виступають проти переходу від пропорційної до змішаної системи парламентських виборів. Водночас прихильники правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією вийшли на альтернативні мітинги у підтримку переходу до змішаної системи.

"Ми вийшли на акцію протесту, щоб захистити демократію і країну від злодіїв, які зміною виборчої системи намагаються зберегти свої позиції у владі", - заявила лідер опозиційної партії "Дія і солідарність", екс-кандидат у президенти Молдови Майя Санду.

Голова партії "Громадянська платформа "Гідність і правда" Андрій Нестасе, своєю чергою, заявив, що "влада замість того, щоб займатися вирішенням соціальних проблем громадян, хочуть змінити виборчу систему, щоб не втратити владу".

Своєю чергою прихильники правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією, виступаючи на мітингах у різних містах країни, переконані, що зміна виборчої системи дозволить громадянам безпосередньо обирати депутатів парламенту і буде сприяти якісній зміні політичного класу Молдови.

Раніше з ініціативою про перехід Молдови від пропорційної до мажоритарної системи парламентських виборів виступила Демократична партія на чолі з Владом Плахотнюком. Однак, після обговорення ініціативи у парламенті, депутати проголосували за введення змішаної системи виборів, коли половина депутатів буде обиратися за партійними списками, а інша половина - за одномандатними округами.

Сьогодні законопроект вивчають експерти Венеціанської комісії. Очікується, що найближчим часом будуть оприлюднені рекомендації Венеціанської комісії щодо зміни виборчої системи у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram