ГоловнаСвіт

Партія Макрона перемогла на парламентських виборах у Франції

"Вперед, республіка!" зможе отримати більшість у Національних зборах.

Партія Макрона перемогла на парламентських виборах у Франції
Фото: EPA/UPG

Партія президента Франції Еммануеля Макрона "Вперед, республіка!" здобула перемогу на парламентських виборах, отримавши 32,32% голосів.

Про це повідомляє Le Figaro з посиланням на остаточні результати виборів, представлені МВС Франції.

Такий результат дозволить партії взяти участь у другому турі, де буде менше суперників. Таким чином, "Вперед, республіка!" зможе отримати більшість у Національних зборах - від 400 до 440 місць з 577, припускає видання.

Друге місце зайняла партія "Республіканці", вона отримала 21,56% голосів, третє місце зайняв альянс "Нескореної Франції" з Французькою комуністичною партією з 13,74% голосів. "Національний фронт" Марін Ле Пен отримав усього 13,2%. Щоб пройти до другого туру потрібно отримати понад 12,5% голосів.

Вибори пройшли з рекордно низькою явкою, проголосувала менш ніж половина виборців - 48,71%. До цього найменший результат був у 2012 році, коли у виборах узяли участь 57% виборців.

На тлі низької активності виборців партії показали слабкий результат. Так, Республіканці отримали в першому турі на 13% голосів менше, ніж на минулих виборах. Їм пророкують від 70 до 110 місць, при 226 у нинішньому скликанні. "Національний фронт" показав результат, схожий з тим, який був у 2012 році, відзначає Le Figaro. Марін Ле Пен закликала виборців не пропускати другий тур виборів, хоча результати обіцяють партії від одного до п'яти місць у парламенті.

"Нескорена Франція" з Французькою комуністичною партією можуть отримати від восьми до 18 місць.

Вибори проводяться за одномандатною мажоритарною системою в два тури. Другий тур голосування пройде 18 червня.

Партія "Вперед, республіка!" була утворена лише рік тому. Спочатку вона називалася "Вперед!". Після того як Макрона обрали президентом, він пішов із поста лідера руху, а саму партію перейменували.

"Вперед, республіка!" висунула кандидатів із різних сфер життя, в тому числі студентів і пенсіонерів, багато з яких - абсолютні новачки в політиці. При цьому відбір кандидатів помічники Макрона проводили на підставі резюме, надісланих електронною поштою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram