ГоловнаСвіт

Помер колишній диктатор Панами Мануель Нор'єга

83-річний колишній лідер країни перебував в ув'язненні.

Помер колишній диктатор Панами Мануель Нор'єга
Мануэль Норьега
Фото: EPA/UPG

Панамська влада оголосила про смерть колишнього диктатора Панами Мануеля Нор'єги, якого в 1989 році змістили американські військові.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

83-річний колишній лідер країни перебував в ув'язненні в Панамі, де його було засуджено за злочини, вчинені під час правління, в тому числі вбивства своїх політичних опонентів, корупцію і зловживання владою.

Нор'єга, що прийшов у Панамі до влади в 1983 році, спочатку вважався союзником США, але до кінця 1980-х років перетворив свою невелику країну на перевалочний пункт для колумбійського кокаїну. У грудні 1989-го під час операції Just Cause ("праве діло") його заарештували в Панамі американські військові, вивезли в США і через три роки засудили у Флориді до 30 років ув'язнення за участь у наркоторгівлі.

У 2008-му Нор'єгу достроково звільнили, але він залишався у в'язниці в очікуванні екстрадиції до Франції. У 1999 році французький суд заочно засудив його ще до 10 років і грошового штрафу за торгівлю наркотиками та відмивання 3 млн доларів шляхом купівлі нерухомості в Парижі.

У 2011 році після нового розгляду справи французьким судом Нор'єгу екстрадували в Панаму.

Панамський суд ще в 1995 році заочно визнав його винним у політичних убивствах і засудив до 20 років в'язниці. У 2013 році влада країни відмовилася відпустити Нор'єгу під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram