ГоловнаСвіт

Росія й Іран використовують Інтерпол із політичною метою, - Рада Європи

Москва і Тегеран зловживають "червоними повідомленнями" Інтерполу з метою арешту політичних опонентів.

Росія й Іран використовують Інтерпол із політичною метою, - Рада Європи
Совет Европы
Фото: www.basilica.ro

Європейські парламентарії зарахували Росію й Іран у групу країн, які зловживають "червоними повідомленнями" Інтерполу з метою арешту політичних опонентів.

Про це йдеться в резолюції Ради Європи від 26 квітня, передає "Радіо Свобода".

Зазначено, що ці країни неправильно використовують систему Інтерполу.

"Протягом останніх років Інтерпол і його система "червоних повідомлень" неправильно використовувалися деякими країнами-членами з політичною метою для придушення свободи слова і переслідування політичних опонентів", - йдеться в документі Ради Європи.

Серед випадків парламентарії згадують справу Мухтара Аблязова, колишнього міністра енергетики Казахстану, обвинуваченого у привласненні мільярдів доларів з державного "БТА Банку".

Аблязов провів понад три роки в ув'язненні після затримання французькою владою 2013 року за "червоним повідомленням" Росії. Франція відмовилася екстрадувати його, але Аблязов пробув у в'язниці до грудня минулого року, поки його адвокат не довів, що справа є політичною.

Рада Європи подає і багато інших випадків - включаючи справу Мехді Хосрані, затриманого за "червоним повідомленням" Ірану, незважаючи на те, що він отримав політичний притулок у Великобританії.

Нагадаємо, що в січні Інтерпол відмовився оголосити в міжнародний розшук начальника Генерального штабу Збройних Сил України Віктора Муженка за запитом Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram