ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський відмовився переобиратися на пост голови "Відкритої Росії"

Опозиціонер збереже статус засновника "Відкритої Росії" з "хорошими повноваженнями".

Ходорковський відмовився переобиратися на пост голови "Відкритої Росії"
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Михайло Ходорковський не планує переобиратися на пост голови суспільно-політичного руху "Відкрита Росія"

Про це РБК повідомив виконавчий директор руху Тимур Валєєв і підтвердило джерело у "Відкритій Росії"

"Михайло Борисович ще в листопаді на установчій конференції в Гельсінкі чітко заявив свою позицію: він буде головою максимум півроку, після чого вийде з ради руху і покине пост голови", - сказав Валєєв.

Він зазначив, що в Ходорковського залишиться статус засновника "Відкритої Росії" з "хорошими повноваженнями", він зможе впливати на роботу руху.

Ходорковський піде зі свого поста в квітні. Тоді ж буде переобрано федеральну раду руху, яка вирішить, хто стане новим головою правління терміном на один рік. Валєєв розповів, що кандидатам на цю посаду буде запропоновано розробити стратегію розвитку "Відкритої Росії" з шести пунктів, включаючи фандрайзинг.

У листопаді 2016 року відбулася установча конференція "Відкритої Росії", на якій було обрано 11 членів ради руху, а його головою став Михайло Ходорковський.

На сьогодні існує 12 відділень "Відкритої Росії". У прес-службі організації РБК розповіли, що навесні планують відкрити ще шість-вісім її представництв.

Організація "Відкрита Росія" була заснована акціонерами ЮКОС і приватними особами в 2001 році. Слідчий комітет Росії неодноразово проводив обшуки в офісах і квартирах співробітників "Відкритої Росії", що живуть у Москві. Михайло Ходорковський - у минулому голова і співвласник ЮКОС - був у 2003 році заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків і засуджений до тривалого тюремного ув'язнення.

У грудні 2013 року, відсидівши більшу частину терміну, його помилували. Опозиціонер поїхав за кордон, пообіцявши не займатися політикою, проте незабаром відродив "Відкриту Росію" і оголосив, зокрема, про свою підтримку декількох кандидатів на вибори в Державну думу і кілька регіональних законодавчих зборів.

Незабаром після цього Слідком РФ заочно висунув Ходорковському нові звинувачення: його підозрюють у причетності до вбивства мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова, яке сталося в 1998 році.

Ходорковського також звинувачують у замаху на вбивство В'ячеслава Кокошкіна, який супроводжував Пєтухова, і в двох замахах на бізнесмена Євгена Рибіна, під час одного з яких загинув його охоронець. Сам голова "Відкритої Росії" відкидає ці звинувачення і називає їх політично мотивованими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram