ГоловнаСвіт

У Канаді виявлено $14 млн, пов'язані зі справою Магнітського

Засоби, імовірно, пов'язані з власником "Універсального банку заощаджень" Дмитро Клюєвим, якого включено в "список Магнітського".

У Канаді виявлено $14 млн, пов'язані зі справою Магнітського
Сергей Магнитский
Фото: sibnovosti.ru

У Канаді виявлено $14 млн, які мають стосунок до $230 млн, виведених з бюджету Росії. Цю махінацію свого часу розкрив нині покійний адвокат Hermitage Capital Сергій Магнітський.

Про це йдеться в листі фонду "Справедливість для Магнітського", який надійшов на "Радіо Свобода / Вільна Європа".

З документа випливає, що на цьому тижні юристи Hermitage Capital подали скаргу в Королівську кінну поліцію і в 11 інших правоохоронних органів цієї країни. Адвокати стверджують, що в Канаду було переведено $220 тис. з офшорних рахунків, пов'язаних з Клюєвським організованим злочинним угрупованням (ОЗУ).

Керівника ОЗУ, власника "Універсального банку заощаджень" Дмитра Клюєва включено до списку санкцій США за його роль у справі Магнітського. Американська прокуратура вважає, що його угруповання скоїло розкрадання грошових коштів з бюджету РФ.

На думку адвокатів Hermitage Capital, грошові перекази в Канаду можуть бути частиною шахрайства з податками, які Сергій Магнітський розкрив у 2008 році. Ще $1,5 млн було переведено в Канаду через рахунки, які можуть мати стосунок до викрадених засобів. Крім того, ще $12,6 млн було переведено з Канади назад в мережу, яку російські шахраї використовують для відмивання грошей.

Про це стало відомо після дебатів у канадському парламенті щодо приєднання до так званих "санкцій Магнітського" з боку Канади, аналогічного "списку Магнітського", прийнятого в США.

Аудитора фонду Hermitage Capital і партнера британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергія Магнітського заарештовано за звинуваченням в ухиленні від сплати податків у 2008 році. Через рік він помер в московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги і адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського було побито і залишено без належної медичної допомоги.

У 2013 році його посмертно визнали винним у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів.

У червні 2015 року Франція заморозила мільйони євро у справі Магнітського.

Нагадаємо, в травні голова фонду Hermitage Capital розповів про відмиті $30 млн зі справи Магнітського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram