ГоловнаСвіт

Rzeczpospolita: українці рятують польську економіку

З кожним роком в Польщі збільшується число працівників з України.

Rzeczpospolita: українці рятують польську економіку
Фото: poland-ukraine.com.ua

Сотні тисяч українців, які працюють в Польщі, рятують польську економіку.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

Газета зауважує, що іноземці починають заповнювати прогалину на ринку праці, який залишився після поляків, що вважають за краще працювати за кордоном.

"Рекордистами є українці, від яких походить 70% запитів на отримання посвідки на тимчасове проживання. Це на половину більше, ніж в минулому році, - повідомив представник Управління з питань іноземців Польщі Якуб Дудзяк.

За його словами, в минулому році 40 тис. українців звернулися про отримання посвідки на тимчасове проживання в РП, в цьому році - це вже 61 тис. Більшість з них (87%) отримують позитивні рішення.

Голова Об'єднання підприємців і роботодавців Польщі Цезарій Казмерчак наголосив, що без українців у Польщі "була б абсолютна катастрофа".

"У нас дефіцит двох видів робочих сил: перша - низькооплачувані і некваліфіковані працівники, друга - середній технічний персонал. Українці значною мірою заповнюють цю прогалину", - заявив Казмерчак.

Він зауважив, що в Польщі легально працює 600 тис. українців. Крім того, за різними підрахунками, ще від 30 до 270 тис. українців працюють в країні нелегально.

За інформацією Інституту структурних досліджень, демографічні зміни для Польщі несприятливі, а тому єдиним шляхом, щоб в перспективі 15-20 років зберегти працевлаштування на нинішньому рівні, є імміграція.

Керівник фонду "Наш вибір" Мирослава Керик, яка займається допомогою українцям в Польщі, наголошує, що в Польщі останнім часом все більше приїжджає висококваліфікованих працівників з сектора IT-технологій, викладачів, менеджерів.

Нагадаємо, що раніше в жовтні Польща спростила отримання шенгенських віз для українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram