ГоловнаСвіт

Влада Грузії заборонила проросійській партії брати участь у виборах

Згідно з розпорядженням голови ЦВК Грузії, керівництво партії "Центристи" не має повноважень юридично.

Влада Грузії заборонила проросійській партії брати участь у виборах
Грузия
Фото: 1news.az

Проросійське політичне об'єднання "Центристи" зняли з виборів до парламенту Грузії.

Про це заявила голова Центральної виборчої комісії Грузії Тамар Жванія, повідомляє NewCaucasus.

Розпорядження голови ЦВК ґрунтується на інформації Публічного реєстру, згідно з якою, керівні особи партії "Центристи" не володіють повноваженнями юридично.

"Відсьогодні нам уже відомо, що в повноважень керівної особи політичного об'єднання "Центристи" немає юридичної сили. Відповідно, я підписала розпорядження про визнання реєстрації політичного об'єднання "Центристи" недійсним", - заявила Жванія.

Скандал навколо "центристів" вибухнув після трансляції передвиборної реклами в ефірі Першого каналу Громадського мовника Грузії: в своєму відеоролику "Центристи" використовували фотографію президента РФ Володимира Путіна, танків із прапорами РФ, обіцяли жителям Грузії російські пенсії і закликали узаконити на території країни російські військові бази.

Передвиборна реклама викликала протест громадськості і наступного дня її зняли з ефіру. Декілька партій і НПО заявили про намір подати позов до Конституційного суду з вимогою ліквідувати партію, яка декларує антидержавні ідеї.

Партія "Союз центристів Грузії" заснована міністром внутрішніх справ за часів правління президента Едуарда Шеварднадзе (1992-1993 рр.) Темуром Хачішвілі, який потім два роки займав посаду заступника міністра держбезпеки.

У 1995 році Хачішвілі було затримано за звинуваченням в організації теракту проти Шеварднадзе і засуджено до 11 років позбавлення волі. У 2002 році Шеварднадзе його помилував. У листопаді 2003 року, після "революції троянд" і приходу до влади президента Михайла Саакашвілв, Хачішвілі  затримали за звинуваченням у незаконному зберіганні зброї. Через рік, після звільнення з попереднього ув'язнення, він покинув Грузію і перебував на території Росії. У 2012 році, після приходу до влади коаліції "Грузинська мрія", Хачішвілі повернувся в Грузію.

Нагадаємо, Росія напала на Грузію 8 серпня 2008 року. Під час військової агресії між російськими та грузинськими військами було повністю зруйновано столицю Південної Осетії Цхінвалі. Росія провела в регіоні операцію з примусу Грузії до миру, а 26 серпня визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram