ГоловнаСвіт

Турецька розвідка заявила про можливу втечу Ґюлена зі США

За даними Анкари, 95% турецьких громадян упевнені, що за спробою перевороту стоїть опозиціонер.

Турецька розвідка заявила про можливу втечу Ґюлена зі США
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Турецька розвідка повідомила владу країни про те, що опозиційний ісламський проповідник Фетхуллах Ґюлен міг утекти зі США.

Про це заявив турецький міністр юстиції Бекір Боздаг, повідомляє агентство Рейтер.

За його словами, проповідник, якого Анкара звинувачує у спробі заколоту, міг виїхати в Австралію, Мексику, Канаду, ПАР чи Єгипет. Голова відомства також зазначив, що Ґюлен "готував переворот протягом 40 років" і планував повернутися в Туреччину після путчу.

Як зазначив міністр енергетики Туреччини Берат Албайрак, 95% турецьких громадян упевнені, що за заколотом стоїть Фетхуллах Ґюлен, повідомляє The Hurrriyet Daily News.

З 1999 року письменник і проповідник Ґюлен мешкає в американському штаті Пенсильванія. Анкара наполягає на його екстрадиції, погрожує Вашингтону погіршенням відносин у разі відмови повернути Ґюлена в Туреччину, повідомляє Рейтер. Сам опозиціонер засудив заколот і заявив про свою непричетність.

Спроба захоплення влади групою військових сталася в Туреччині ввечері 15 липня. Путчисти вивели на вулиці Анкари і Стамбула військову техніку, атакували ключові військові об'єкти, проте більшість силовиків залишилися вірними уряду, і заколот придушили.

Загалом у результаті спроби перевороту загинули 246 осіб, понад 2,1 тис. отримали поранення. Близько 60 тис. військовослужбовців, поліцейських, суддів, чиновників і вчителів були відсторонені від посад, затримані або перебувають під слідством.

Турецька влада закрила понад 130 ЗМІ, серед них три інформагентства, 16 телеканалів і 45 газет. Через п'ять днів після заколоту в Туреччині запровадили режим НС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram