ГоловнаСвіт

Рухані назвав приблизні терміни зняття санкцій з Ірану

МАГАТЕ мусить підтвердити початок обмеження іранської ядерної програми для зняття санкцій з Тегерана

Рухані назвав приблизні терміни зняття санкцій з Ірану
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що санкції проти його країни скасують протягом двох місяців.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"За нашими планами, репресивні санкції проти Ісламської Республіки Іран скасують до кінця 2015 року", - сказав Рухані на церемонії затвердження нового іспанського посла в Тегерані.

18 жовтня президент США Барак Обама розпорядився почати підготовку до зняття санкцій з Ірану. Скасування економічних обмежень почнеться, коли МАГАТЕ підтвердить, що Ісламська Республіка розпочала виконання своєї частини зобов'язань угоди про обмеження її ядерної програми.

13 жовтня меджліс (парламент) Ірану схвалив угоду з міжнародною "шісткою" (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) перемовників щодо ядерної програми Ісламської Республіки. Документ отримав 161 голос "за", 59 "проти", ще 13 депутатів утрималися.

У середині липня Іран і "шістка" досягли домовленості з приводу ядерної програми Тегерана. Згідно з угодою, Ісламська Республіка зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод "Фордо" в технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції. Обмежувальні заходи можуть повернути, якщо Іран не виконає своїх зобов'язань.

Міжнародна спільнота була стурбована потенційною можливістю Ірану використовувати збагачений уран для створення ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram