ГоловнаСвіт

Помічника голови комісії з цінних паперів КНР звільнено за корупцію

Влада Китаю далі активно бореться з корупцією

Помічника голови комісії з цінних паперів КНР звільнено за корупцію
Чжан Юйцзюнь
Фото: EPA/UPG

Влада Китаю звільнила з посади помічника голови комісії з регулювання ринку цінних паперів (CSRC).

Про це повідомляє агентство Рейтер

Згідно з офіційним формулюванням, Чжан Юйцзюнь (Zhang Yujun) перебуває під слідством за підозрою у "серйозному порушенні дисципліни", що, як наголошується, фактично означає корупцію.

Чжан є першим чиновником CSRC, які опинилися під слідством на тлі потрясінь, що охопили, починаючи з червня, фондовий ринок КНР. За останні два місяці він показав рекордне падіння з 2008 року. Основний біржовий індикатор - індекс Shanghai Composite втратив у серпні 12%, а у липні - 14%.

2 вересня влада КНР посилила контроль над рухом капіталу. Активізувалася боротьба з нелегальними організаціями, які допомагають населенню переводити гроші в інші країни.

Боротьба з корупцією у Китаї є одним із пріоритетів нинішнього керівництва. Ставши головою КНР у березні 2013 року, Сі Цзіньпін закликав боротися з хабарництвом, завдаючи ударів "і по тигру, і по мусі", тобто не шкодуючи ні дрібних, ні високопоставлених чиновників.

За час, що минув відтоді, під слідством опинилися кілька політиків-важковаговиків, в тому числі член ЦК Політбюро Компартії Китаю Чжоу Юнкан.

11 червня його засудили до довічного ув'язнення. Суд визнав його винним у хабарництві, зловживанні службовим становищем і навмисному розголошенні держтаємниці. До цього партійні керівники такого рівня вважалися недоторканними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram