ГоловнаСвіт

Китайська влада анонсувала велику реформу держкорпорацій

Влада КНР сподівається залучити приватні інвестиції у державний сектор

Китайська влада анонсувала велику реформу держкорпорацій

Уряд Китаю анонсував велику реформу держкорпорацій з метою залучити приватний капітал у державний сектор і для боротьби з компаніями-зомбі.

Про це повідомляє Bloomberg.

Компанії-зомбі - це підприємства, що знаходяться на межі банкрутства і постійно потребують фінансової підтримки держави. За даними агентства, урядова програма торкнеться десятки тисяч таких організацій. Реорганізація також торкнеться державної комісії з нагляду і управління активами (SASAC), яка регулює роботу сотні найбільших держкомпаній Китаю.

Основні параметри реформи поки невідомі. План припускає залучення інвестицій у транспортний, енергетичний і телекомунікаційний сектори. У Держраді КНР вважають, що це дозволить наростити темпи економічного зростання на 0,33 процентного пункту в рік.

2 вересня влада Китаю посилила контроль над рухом капіталу. Посилено боротьбу з нелегальними організаціями, які допомагають населенню переказувати гроші в інші країни. Крім того, найбільші банки КНР - Bank of China і China Citic Bank - почали суворіше стежити за валютними операціями юросіб. Відтік капіталу з Китаю посилився після того, як 11 серпня Народний банк ухвалив рішення про зниження довідкового курсу юаня майже на 2%.

Ще одна проблема китайської економіки - обвал фондового ринку. Основний індекс Shanghai Composite втратив у серпні 12%, а у липні - 14%.

Крім того, в першому і другому кварталі 2015 року ВВП Китаю зростав на 7% - мінімальний показник за останні 6 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram