ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

У Росії назвали число загиблих за "Ісламську державу" росіян

У Москві розповіли, що прихильники ІД воліють вербувати у свої лави медиків, лінгвістів, нафтовиків і фахівців у сфері IT.

У Росії назвали число загиблих за "Ісламську державу" росіян
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

За час існування терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) загинули понад 170 росіян, що воювали на боці ісламістів.

Ці дані озвучила на нараді в Громадській палаті РФ Маріанна Кочубей, голова науково-консультативної ради при Антитерористичному центрі держав-учасниць СНД, передає ТАСС.

"За даними Національного антитерористичного комітету, в Сирії в лавах угруповання "Ісламська держава" воюють від 800 до 1,5 тисячі громадян Російської Федерації, з них понад 170 загинули", - повідомила вона. За словами Кочубей, діяльність прихильників ІД зафіксовано і припинено в 23 регіонах країни.

11 вересня в Громадській палаті розповіли, що прихильники ІД воліють вербувати у свої лави медиків, лінгвістів, нафтовиків і фахівців у сфері IT. Для протидії вербувальникам у регіональних палатах створюються гарячі лінії.

7 вересня заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Дмитро Вяткін заявив про те, що позбавити громадянства росіян, які приєдналися до ІД, можливо тільки через прийняття нового тексту Конституції. За два дні до цього керівник Інгушетії Юнус-Бек Євкуров анонсував внесення до Держдуми відповідного законопроекту і пояснив, що такий захід "різко зупинить відтік молоді".

"Ісламську Державу Іраку і Леванту" (пізніше стала просто "Ісламською державою") було утворено в 2006 році в Іраку шляхом злиття низки екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди", проте в 2013-му відносини між угрупованнями було розірвано. Влітку 2014 року ІД проголосила халіфат на частині захоплених нею територій Сирії та Іраку. Проти угруповання борються війська, лояльні Дамаску, сирійські повстанці, іракська армія, шиїтські ополченці, курдські загони самооборони і очолювана США коаліція, яка завдає повітряні удари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram