ГоловнаСвіт

Росіянин визнав провину у скоєнні найбільшої кібератаки в США

Російському хакеру загрожує до 30 років в'язниці і штраф у розмірі близько $1 млн.

Росіянин визнав провину у скоєнні найбільшої кібератаки в США
Владимир Дринкман
Фото: EPA/UPG

Обвинувачений у скоєнні найбільшої кібератаки в США Володимир Дрінкман визнав свою провину.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Дрінкмана звинувачують в організації хакерської атаки, у результаті якої викрали дані мільйонів банківських карт. Він також визнав себе винним у змові, метою якої були отримання несанкціонованого доступу до комп'ютерних систем та шахрайство з використанням комп'ютерних електронних засобів зв'язку.

На слуханнях Дрінкман розповів про змову з чотирма учасниками: трьома громадянами Росії і громадянином України. Загалом з 2005-го по 2012 роки кібератак зазнали понад 15 компаній, серед яких авіакомпанія JetBlue, електронна біржа NASDAQ, бельгійський банк Dexia, європейська компанія роздрібної торгівлі Carrefour. Також слідство звинувачує хакерів у крадіжці близько 160 млн номерів кредитних карт. Загальний збиток суд оцінює у $300 млн.

Вирок Володимиру Дрінкману оголосять 15 січня. Він може отримати до 30 років ув'язнення, а також виплатити штраф у розмірі близько $1 млн. Після визнання своєї провини Дрінкману можуть зменшити термін, зазначає агентство.

Володимира Дрінкмана та іншого обвинуваченого Дмитра Смілянця заарештували у 2012 році у Нідерландах. Смілянець заперечує свою провину і зараз перебуває під вартою. Решту обвинувачених у справі досі розшукують.

У січні нідерландський суд виніс рішення про видачу Дрінкмана США. Уповноважений МЗС РФ з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов казав, що Росія домагатиметься дотримання прав Дрінкмана і підтримуватиме адвокатів для його звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram