ГоловнаСвіт

Bloomberg: Росія щомісяця переказує "ДНР" $37 млн

За даними агентства, "ДНР" повністю залежна від фінансової підтримки РФ.

Bloomberg: Росія щомісяця переказує "ДНР" $37 млн
Александр Ходаковский
Фото: mh17.correctiv.org

Росія щомісяця переказує на рахунки самопроголошеної "Донецької народної республіки" 2,5 млрд рублів (близько $37 млн), які йдуть на виплати пенсій.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела в адміністрації "ДНР".

Як передає агентство, експорт вугілля і металів був головним джерелом заробітку для регіону до початку бойових дій. Тепер же "ДНР", за даними Bloomberg, повністю залежна від фінансової підтримки Росії, а також від податків. "Уряд" самопроголошеної республіки намагається оподаткувати місцевих бізнесменів, змушуючи їх відкривати рахунки в "Центральному банку".

Олександр Ходаковський, секретар Ради безпеки "ДНР", розповів агентству, що до початку бойових дій ціни в магазинах були втричі менші. На прилавках з'являються товари російського походження, наприклад, сигарети "Новороссия", що користуються популярністю у сепаратистів.

Розплатитися за товари, за даними Bloomberg, можна як рублями, так і гривнями. За словами "глави Центрального банку" самопроголошеної ДНР Ірини Нікітіної, у місцевих підприємців відкрито в "банку" 14 тис. рахунків. Це дозволяє імпортерам платити своїм постачальникам з Росії через російських кредиторів або через банк у Південній Осетії, розповіла Нікітіна.

У квітні 2015 року РБК писав, що жителі"ДНР" отримують грошові перекази за спеціальною схемою, в якій задіяні російські компанії. Переказ проходить через систему "Анелик", яка належить російському банку "Анелик.РУ". В інструкції з відправлення коштів з Росії йдеться, що в якості місця отримання платежу має зазначатися не Донецьк, а офіс компанії ТОВ "Банкоматика" в Ростові-на-Дону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram