ГоловнаСвіт

ЦРУ опублікує секретні доповіді для Кеннеді і Джонсона

Представники Білого дому заявили, що розсекреченню держдокументів посприяв Обама.

ЦРУ опублікує секретні доповіді для Кеннеді і Джонсона
ЦРУ

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США опублікує щоденні секретні доповіді, які відомство робило для президентів Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона в 1960-х роках.

Як повідомляє Politico, доповіді дозволять простежити реакцію перших осіб на розвиток війни у В'єтнамі і Карибську кризу.

Публікацію 2,5 тисячі щоденних доповідей буде анонсовано на прес-конференції в техаському Остіні. На думку Politico, зняття таємності з цих документів означає відмову від багаторічної позиції відомства - раніше в ЦРУ вважали, що навіть старі документи можуть пролити світло на процедуру прийняття найважливіших державних рішень.

Офіційний представник Ради національної безпеки при Білому Домі Нед Прайс зазначив, що масштабне розсекречення - заслуга президента Барака Обами. За словами Прайса, президент своїми указами ускладнив безстрокове тримання документів під відповідним грифом.

Спецслужби щодня готують для американських президентів надсекретні доповіді, в яких описується ситуація у світі та актуальні для США загрози. Для її формування використовуються дані ЦРУ, ФБР, військової розвідки і Агентства національної безпеки. Відповідальність за підготовку доповіді несе особисто директор національної розвідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram