ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

За "Ісламську державу" воюють до 5 тис. росіян, - Антитерористичний центр СНД

Серед інших у лавах ІД перебуває до півтори тисячі вихідців із російського Кавказу.

За "Ісламську державу" воюють до 5 тис. росіян, - Антитерористичний центр СНД
Боевики ИГ
Фото: independent.co.uk

У лавах міжнародної терористичної організації "Ісламська держава" (ІД) можуть воювати до п'яти тисяч вихідців із Росії.

Про це повідомив "Интерфаксу" керівник Антитерористичного центру СНД Андрій Новіков.

"Зараз, за даними спецслужб, в ІД воює близько двох тисяч громадян, які мають паспорти РФ, за деякими експертними оцінками, їхнє число наближається до п'яти тисяч", - заявив Новіков.

Він пояснив відмінність у цифрах тим, що частину відомостей про громадян підтверджено документально, а частина перебуває на стадії перевірки - її зараз виконують спецслужби і правоохоронні органи всіх країн СНД.

За його словами, хоча в деяких країнах співдружності ухвалено закони, що забороняють навчання в теологічних закладах інших держав, "приблизно 1,2-1,5 тисячі осіб з країн СНД щорічно проходять навчання в цих закладах на Близькому Сході, багато хто повертається звідти переконаними ісламістами, частина з них воює у лавах ІД".

У лютому 2015 року директор ФСБ Росії Олександр Бортніков повідомляв, що тільки в Іраку на боці екстремістів воюють близько 1,7 тис. російських громадян, при цьому за минулий рік їхня кількість подвоїлася. У березні 2015 року повпред президента в Північно-Кавказькому федеральному окрузі Сергій Меліков заявив, що в лавах ІД перебуває до 1,5 тисячі вихідців із російського Кавказу.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ у червні 2014 року і захопило значні території Сирії та Іраку. Із серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А із середини вересня США та їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram