ГоловнаСвіт

В Австрії 25 тис. користувачів подали в суд на Facebook

Інтернет-користувачі сподіваються відсудити у найбільшої у світі соцмережі $13,5 млн.

В Австрії 25 тис. користувачів подали в суд на Facebook

В Австрії 25 тис. користувачів подали колективний позов до соціальної мережі Facebook у зв'язку з імовірними порушеннями соцмережею європейського законодавства у сфері конфіденційності інформації користувачів.

Як повідомляє ВВС, справу розгляне суд у Відні.

Позивачі, зокрема, не задоволені тим, як Facebook збирає і використовує особисті дані.

Позов, складений ініціативною групою під керівництвом юриста Макса Шремса (Max Schrems), який спеціалізується на питаннях захисту особистих даних, подано проти головного офісу соцмережі в Європі, який розташований у Дубліні. Ця штаб-квартира відповідає за реєстрацію всіх акаунтів за межами США і Канади.

Також позивачі заявили, що соцмережа порушує закон, коли стежить за користувачами при використанні ними кнопки Facebook "Подобається" на сторонніх сайтах. Вони розраховують відсудити у Facebook компенсацію в розмірі $540 на людину. Таким чином, якщо суд задовольнить вимоги в повному обсязі, загальна сума компенсацій, яку соцмережі доведеться виплатити, може сягнути $13,5 млн.

Facebook поки що ніяк не прокоментувала ситуацію, зазначає ВВС. Однак соцмережа, за повідомленням Шремса, не вважає, що справа підпадає під юрисдикцію австрійського законодавства.

Шремс заявив, що цим кроком хоче зупинити "масове стеження", здійснюване найбільшою у світі соцмережею. Активіст припускає, що компанія також співпрацює з PRISM - системою стеження США, запущеною 2007 року Агентством національної безпеки (АНБ).

У березні цього року були опубліковані результати дослідження Бельгійського агентства із захисту даних, згідно з якими Facebook відстежує сторінки, відвідувані європейськими користувачами, навіть якщо вони не мають акаунта в соцмережі. Стеження здійснюється за рахунок плагінів Facebook, зокрема йшлося про кнопку "Подобається", що є вбудованою приблизно в 13 млн сайтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram