ГоловнаСвіт

ФСБ розсекретила свого агента, який працював в Естонії

Агент передавав Москві секретні дані, які "ще довго будуть використовуватися в інтересах Росії"

ФСБ розсекретила свого агента, який працював в Естонії
архив

В ефірі програми "ЧП. Расследование" на телеканалі НТВ було названо ім'я агента ФСБ, який працював в Естонії.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Мова йде про Уно Пуусеппе, який після розпаду СРСР почав працювати в КАПО (естонська спецслужба). У 1996 році Пуусепп вирішив співпрацювати з російськими спецслужбами. Його зв'язковим став колишній колега по КДБ Микола Єрмаков, який жив в Естонії, займався бізнесом і регулярно бував у Росії.

Агентство з посиланням на НТВ повідомляє, що отримана від Пуусеппе інформація дозволила зірвати великомасштабну спецоперацію американських спецслужб. ЦРУ і АНБ намагалися підключитися до оптоволоконного дрота, через який передавалася зашифрована дипломатична інформація з російського посольства. В якому році проводилася операція, не уточнюється.

Повідомляється, що агент передавав російській стороні секретні доповіді директора КАПО, прем'єр-міністра, звіти про наради з представниками прибалтійських, фінських і британських розвідок, інформацію з ЦРУ, Мі-5, БНД (розвідувальна служба Німеччини), відомості про агентів естонської спецслужби.

Окрім того, інформація від Пуусеппа дозволила російським спецслужбам виявити зрадника - колишнього співробітника Служби зовнішньої розвідки Валерія Оямяе, який в 1999 році сам запропонував свої послуги КАПО.

У сюжеті йдеться, що три роки тому Пуусепп звільнився з КАПО за вислугою років і переїхав до Москви, а здобуті ним внутрішні документи КАПО, дані співробітників, імена агентів, оперативні матеріали і багато іншого ще довго будуть використовуватися в інтересах Росії.

Нагадаємо, у вересні співробітника естонської поліції насильно вивезли до Росії. Згодом Москва пред'явила естонському поліцейському звинувачення в шпіонажі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram