ГоловнаСвіт

В ООН домовилися про елементи угоди щодо запобігання змінам клімату

Багаті країни відмовили бідним у фінансуванні боротьби з глобальним потеплінням

В ООН домовилися про елементи угоди щодо запобігання змінам клімату
Пан Ги Мун на конференции ООН в Лиме
Фото: EPA/UPG

Представники 190 держав-членів ООН домовилися про зміст частин угоди щодо запобігання змінам клімату, которое яку планується укласти в грудні 2015 року.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У документі, погодженому в столиці Перу, Лімі, на черговій сесії переговорів ООН з проблеми зміни клімату, розглядається низка положень, які можуть увійти в підсумкову угоду. У ньому також вказується, які дії може зробити кожна країна для запобігання глобальному потеплінню в першій половині 2015 року.

Метою угоди є утримування зростання середньої температури на планеті на рівні 2 градусів Цельсія (порівняно з доіндустріальною епохою). Якщо до 2100 року температура зросте на 4 градуси (а саме такий сценарій при нинішньому стані економіки), Землю очікують більш часті й суворі посухи, повені та урагани, попереджає Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН. Для досягнення заявленої мети викиди парникових газів до 2050 року потрібно буде зрізати на 40-70% (порівняно з 2010-м).

Рамкова угода в підсумку прийняла компромісний характер: в ній практично не врахували вимоги країн, що розвиваються, озвучені в Лімі представниками Китаю, Малайзії і Венесуели. Останні вимагали від багатих країн фінансової підтримки для бідних, тому що зменшення викидів вимагає серйозних інвестицій в екологічно чисті виробництва і скорочення "брудних" секторів енергетики, життєво важливих для економік, що розвиваються. У підсумку в текст документа увійшов заклик до такої підтримки, але не вимога озвучити конкретні цифри.

Як зазначає агентство, угоду було схвалено учасниками сесії, незважаючи на те, що раніше висловлювалися пропозиції про необхідність більш жорстких заходів для скорочення рівня викиду парникових газів в атмосферу. Передбачається, що повномасштабну угоду про заходи з боротьби зі змінами клімату буде прийнято в грудні 2015 року в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram